Of we nu willen of niet, onze honden komen regelmatig in aanraking met ziekten. We zijn overigens geen dierenartsen en wijzen u graag op het feit dat u bij twijfel altijd een keertje teveel dan een keertje te weinig je dierenarts kunt raadplegen. Desondanks hebben we een beperkt aantal veelvoorkomende besmettelijke (en soms gevaarlijke) ziekten op een rijtje gezet. 

En voor de helderheid:
Ondanks alle beschrijvingen van de ziekten hieronder hoef je niet paranoïde te reageren met je pup. Het is een fabeltje dat je je pup niet mee naar buiten kan nemen omdat hij nog niet zijn volledige vaccinatiepakket heeft gehad. Als je pup niet vanaf de achtste week went aan andere mensen, honden, verkeer en dagelijkse dingen kan hij de rest van zijn leven angstig blijven. Ga naar de socialisatiecursus van onze hondenschool. Daar is alles aanwezig om de pup én jou de noodzakelijke adviezen en ervaringen mee te geven. De hondenschool is vaak veel veiliger omdat juist hier alle honden gevaccineerd zijn. Veiligheidshalve kunt je juist drukbezochte uitlaatplaatsen vermijden.

naam

omschrijving

hoe te handelen

 

Parvo

Het Parvo virus is een zeer besmettelijke en gevaarlijke aandoening bij honden. Infectie van slijmvlies en darmen. Ze worden bijna letterlijk opgegeten. Slijmerige, echt vies ruikende ontlasting en een lusteloze hond zijn enkele symptomen.

Nu is diaree altijd een teken dat er iets niet goed is. Het gevaar is echter dat je niet weet wat: een onschuldige aandoening, een parasiet of (in het ergste geval) Parvo.  Wij adviseren bij diaree die langer dan een dag aanhoudt, altijd contact op te nemen met uw huisarts.

Hondenziekte

Hondenziekte (de ziekte van Carré) is een ziekte die veroorzaakt wordt door het hondenziektevirus. Dit virus is tevens erg besmettelijk voor fretten. Het hondenziektevirus tast de zenuwcellen van de hond aan. Het is een ziekte die je vandaag de dag niet meer erg vaak in Nederland ziet dankzij de algemeende vaccinatie van onze honden.

Als je het schema aanhoudt van het enten van de hond dan ben je optimaal voorbereid. Als pup enten op 6, 9 en 12 weken. Daarna ieder jaar, of tussendoor als je met de hond naar het buitenland gaat. Hou het hondenpaspoort goed bij en laat aantekenen wanneer er wat geënt is.

Kennelhoest

Kennelhoest is zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt kan worden door verschillende bacteriën en virussen. Het is min of meer te vergelijken met de griep (in al zijn varianten) bij mensen.

Je hoort het vanzelf: net als bij mensen hoesten en proesten. Raadpleeg uw dierenarts voor een kuurtje. Blijf er niet mee rondlopen want net als bij mensen kan een onschuldig griepje uitgroeien tot iets vervelends.

Wormen

Eén van de meest voorkomende 'ziektes' bij de hond is een infectie met wormen. Wormen zijn parasieten die in de darmen van de hond verblijven.  Er zijn verschillende soorten wormen die de hond kunnen besmetten.

Preventie is hier geboden. Er zijn door tusenkomst van de dierenarts diverse ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Let goed op de dosering: het gaat per kilogram gewicht van de hond. Vraag ook het schema van het produkt. Overwegend wordt bij een volwassen hond iedere drie maanden ontwormd.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten die zich op de huid van het dier nestelen.
Het is één van de meest voorkomende besmettingen bij honden. De vlooien scheiden eieren uit die op de grond vallen en na rijping terug op een voorbijkomend dier kunnen springen. Vlooien zuigen bloed van de hond om zich te voeden. Vlooien kunnen ook op mensen springen, maar overleven maar korte tijd op de mens. Ze veroorzaken jeuk, meestal op benen en armen.

Preventie is hier geboden. Er zijn diverse antivlooienmiddelen verkrijgbaar. Van druppels, banden tot pilletjes. Let op bij verschillende hondenrassen die overgevoelig kunnen reageren op diverse middelen. Bij twijfel, raadpleeg uw dierenarts.

Oorontsteking

Een oorontsteking is een frequent voorkomend probleem bij de hond. De aandoening komt zeer frequent voor bij rassen met hangende oren zoals de Cocker Spaniël.
De oorzaak is meestal een allergie, een schimmelinfectie, of een parasitaire infectie (oormijt!) Een voorwerp, zoals een korenaar, in het oor kan ook tot ontstekingen leiden.

Regelmatig controleren. Stinkt het uit het oor? Is de hond regelmatig tot veel met zijn hoofd aan het schudden? Grote kans dat er sprake is van oorontsteking. Even langs de direnarts voor een kuurtje.

:
 email plaatje info@basic-hondentraining.nl                                           iphone plaatje 0 6 - 1 5 3 8 4 1 6 9 :