TEEF

REU

DOWNLOAD DOCUMENT (PDF)

Sterilisatie / van de teef
Eigenlijk is sterilisatie een verkeerde term. Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden waardoor een dier onvruchtbaar wordt maar nog wel loops. Bij castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd om de effecten van de hormoonproductie tegen te gaan. Loopsheid komt dan niet meer voor. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uitziet.
Castratie / sterilisatie van de teef is een behoorlijke ingreep. Vandaag de dag kan het ook met een laparoscopie. Dat is een soort kijkoperatie en veel minder belastend voor de teef.
Kijk voor meer informatie op: http://www.dierenkliniekwestland.nl/ .

Leeftijd van de hond
Het beste moment om te opereren is kort na de eerste loopsheid. Voor de eerste loopsheid heeft als nadeel dat de hond urologische klachten kan krijgen en een verhoogde kans op vaginitis. Het voordeel van het op deze leeftijd castreren is dat de kans op kwaadaardige tumoren van het melkklierweefsel enorm afneemt. Castratie na de tweede loopsheid heeft alleen nog een positief effect op het ontstaan van goedaardige tumoren van het uierweefsel.
Wordt de hond na de eerste loopsheid gecastreerd, dan is het beste tijdstip in de derde of vierde maand na de eerste loopsheid.Bij castratie vóór de eerste loopsheid loopt u een gerede kans dat de hond wat langer doorgroeit. Groeischijven sluiten namelijk na de eerste loopsheid.

Voordelen

  • Als de ingreep kort na de eerste loopsheid wordt uitgevoerd is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren enorm verkleind.
  • Geen loopsheid meer. Niet meer 2 X per jaar de hond 3 weken tijdens de loopsheid aan de lijn ter voorkoming van weglopen en ongewenste dekking.
  • Suikerziekte komt vrijwel alleen voor bij oudere ongecastreerde teven.
  • Baarmoederontsteking komt vrijwel uitsluitend na de loopsheid voor bij oudere teven. Dus ook al wordt bij de castratie de baarmoeder niet verwijderd dan is de kans op een ontsteking vrijwel nihil. Dit komt omdat herhaalde hormoon cycli bij ongecastreerde teven een blijvende verandering in het baarmoederslijmvlies teweeg brengen waardoor een verdikt slijmvlies ontstaat met vele cysten erin. Dit maakt de baarmoeder gevoelig voor infectie.
  • Geen kans op schijndracht. Schijndracht kan zich 2 maanden na de loopsheid ontwikkelen. Dit leidt tot ongewenst gedrag, namelijk piepen, onrust, graven, slepen met knuffels en melkklierzwelling.
  • Een onzekere teef kan zekerder worden.

Nadelen

  • In een klein percentage van de honden treedt na verloop van tijd urine-incontinentie op na de castratie. Met name als deze voor de eerste loopsheid wordt uitgevoerd. Dit zou met name gelden voor grotere rassen. Honden produceren na de ingreep geen oestrogeen en progesteron meer. Door de afwezigheid van oestrogenen wordt de sluitspier bij alle teven slapper. Over het algemeen is dit met medicijnen goed te ondervangen.
  • De kans op overgewicht neemt toe. Het is zinvol gecastreerde teven bewust minder te voeren en voldoende lichaamsbeweging te geven.
  • Langharige honden krijgen vaak een pluiziger en doffere beharing. Dit is geen fraai gezicht maar voor de hond is dit uiteraard geen probleem.
  • Sommige teven worden na de ingreep wat feller/scherper van karakter. Het wordt daarom wel eens afgeraden om felle of dominante teven te castreren. Zeker als dit gedrag zich al op de leeftijd van 6 maanden voordoet of jonger.
  • Elke operatie onder narcose brengt een zeker risico met zich mee.

 

Conclusie Teef
Concluderend heeft uw teef na castratie veel minder kans op tumoren, geen kans meer op baarmoederontsteking en een verwaarloosde kans op suikerziekte. Zij heeft wel een verhoogde kans op incontinentie, overgewicht en een wat pluizige vacht. In gedrag kan de teef wat pittiger worden.

 

Castratie van de reu
Een reu kan op de leeftijd van ongeveer 8 maanden goed dekken en bevruchten. Tijdelijke onvruchtbaarheid kan worden bewerkstelligd door een chemische castratie. Dit is een hormooninjectie die een tijdelijke remmende werking heeft op het seksuele gedrag en op de zaadcelproductie. De werking houdt 3 weken tot 5 maanden aan. Na verscheidene herhaalde toedieningen kan overigens borstkanker en suikerziekte ontstaan. Is men niet zeker of de castratie zal helpen tegen bepaald ongewenst gedrag dan is chemische castratie aan te raden.

Permanente onvruchtbaarheid wordt bewerkstelligd door castratie waarbij de beide teelballen worden verwijderd, zodat er geen zaadcellen en geen mannelijke hormonen (testosteron) meer worden aangemaakt.

Leeftijd van de hond
Castratie kan vanaf de leeftijd van 6 maanden gebeuren. Het voordeel hiervan is dat de reu op deze leeftijd nog geen ongewenst gedrag heeft ontwikkeld onder invloed van het mannelijke hormoon testosteron, zoals bijvoorbeeld agressie naar andere reuen, en dit waarschijnlijk ook niet zal gaan ontwikkelen. Wordt de hond op jonge leeftijd gecastreerd  dan zal hij langer doorgroeien omdat de groeischijven later sluiten.

 

Voordelen

  • Voorkomt weglopen als er loopse teefjes in de buurt zijn (geweest).
  • Voorkomt het veelvuldig snuffelen, kwijlen en het oplikken van urine van teefjes. Is niet of in ieder geval minder geïnteresseerd in loopse teefjes.
  • In de meeste gevallen verdwijnt de voorhuidontsteking. Dit is een etterige ontsteking van de voorhuid, die bij elke reu aanwezig is.
  • Er kan geen teelbalkanker ontstaan.
  • Voorkomt de op oudere leeftijd (meestal vanaf 5 jarige leeftijd) veel voorkomende goedaardige vergroting van de prostaat. Het voorkomt echter geen prostaatkanker.
  • Voorkomt in 90 % van de gevallen dat peri-anaalkliertumoren terugkomen. Peri-anaalklieren zitten rondom de anus. Het zijn niet de twee anaalzakjes.
  • De reu wordt minder dominant (=minder overheersend). Veel reuen zullen minder snel gaan vechten met een andere reu.
  • Let op: Hoe langer men wacht met castratie als de hond agressie naar andere honden vertoont, hoe minder effect castratie op het gedrag zal hebben. De agressiviteit is  namelijk een gewoontegedrag geworden, zeker als de hond veel overwinnaars ervaringen heeft gehad.
  • Is minder geneigd zijn territorium af te bakenen ( ofwel in huis zijn poot op te tillen). Ook zal hij buiten minder vlaggen (tegen elk grassprietje en boom plassen).
  • De hond zal minder geneigd zijn op kinderen, tegen een kussen of een been van de visite te gaan rijden (=dekgedrag).
  • Voorzover dominant gedrag samenhangt met de mannelijke hormonen, bijvoorbeeld agressiviteit tegenover andere reuen of agressief beschermingsgedrag, kan castratie een hulpmiddel zijn om het ongewenste gedrag te verhelpen. Maar het is meestal niet een afdoende oplossing.

Castratie is overigens geen oplossing voor gedragsproblemen die het gevolg zijn van een minder consequente opvoeding. Als de reu thuis de baas is geworden is het aan te raden de hulp van een gedragstherapeut in te roepen.

 

Nadelen

  • De meeste honden krijgen meer trek in eten en worden van de dezelfde hoeveelheid voer makkelijk dik waardoor ze slomer kunnen worden. Dit kan voorkomen worden door de hond minder te eten te geven en meer te laten bewegen.
  • De gecastreerde reu kan aantrekkelijk worden voor andere (intacte) reuen. Gecastreerde reuen kunnen elkaar gaan berijden.
  • Een onzekere reu kan nog banger worden, waardoor zijn gedrag om kan slaan in angstagressie.
  • De vacht van met name langharige honden wordt dikker, meer krullend en is moeilijker te onderhouden.
  • In uitzonderlijke gevallen kan door het wegvallen van de mannelijke hormonen urine-incontinentie optreden. Dit kan op oudere leeftijd ook zonder castratie ontstaan.
  • Elke operatie onder narcose brengt een zeker risico met zich mee.

 

GnRH implantaat = Suprelorin = alternatief voor castratie
Vele eigenaren willen niet gelijk denken aan castratie. Wellicht gevoed door de gedachte dat dergelijk ongewenst gedrag ook afhankelijk is van de ontwikkelingsfase van de hond en dat castratie zo definitief is. De hond maakt immers een moeilijke periode door van de leeftijd van de pubertijd (6-8 maanden) tot de volwassenheid (2-3 jaar). Chemische castratie door het toedienen van het reguliere middel Tardac was tot op heden het enige alternatief. Tardac heeft echter de nodige bijwerkingen en mag niet langdurig worden toegediend. Wat dan als u niet gelijk tot castratie over wilt gaan en toch de positieve gedragseffecten van castratie wilt? Wellicht is dan een implantaat een goed alternatief.

Suprelorin is een implantaat en een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het implantaat kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve, chirurgische ingreep. Na inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt aangebracht, wordt de productie van testosteron voor een half jaar of een jaar stilgelegd. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op onvruchtbaarheid.

Na het inbrengen van het implantaat duurt het enkele weken voordat de reu onvruchtbaar is.
Er treedt eerst kort (gemiddeld 2 weken) een periode op dat de hoeveelheid testosteron toeneemt.

 

Conclusie Reu
Wanneer de reu niet ingezet wordt als dekreu is het aan te raden om uw reu te laten castreren. De nadelen zijn miniem. De voordelen zijn echter veelvuldig: U voorkomt hyperseksueel gedrag, en het overmatig markeren. De reu kan minder dominant worden, en gevechten vinden minder plaats. Als tussenoplossing zou u kunnen kiezen voor een GnRH implantaat.

:
 email plaatje info@basic-hondentraining.nl                                           iphone plaatje 0 6 - 1 5 3 8 4 1 6 9 :